Van tuinhuis tot mancave

Hans Van Boven uit Vlierzele, bij Sint-Lievens-Houtem, kwam op een dag op het idee om zijn tuinhuis nieuw leven in te blazen. Geïnspireerd door de poolhouse van een familielid kriebelden zijn handen om zelf aan de slag te gaan met zijn oud bijgebouw, dat ooit dienstdeed als tuinhuis.

Het eerste wat Hans nodig had, waren sokkels om zijn constructie op te laten rusten. Hij tikte simpelweg ‘blauwe sokkels’ in via een zoekmachine en kwam zo terecht bij Ecohout. De blauwe arduinen sokkels bevielen hem wel, waarna hij ook op zoek ging naar andere houtmaterialen, zoals eiken planken en balken, schoren, steigerhout en planken van barnwood. Op die manier kreeg Hans hulp van Ecohout met alle nodige materialen voor zijn project.

Materialen en werkwijze

Hans verbouwde het grootste deel van het tuinhuis zelf, maar kreeg ook hulp van zijn schoonbroer en buurman, die hem assisteerden om de loodzware eiken balken voor de basisconstructie op hun plaats te zetten.

De basisstructuur van elk bijgebouw zijn sokkels, die Hans plaatste op het bestaande beton van het oude tuinhuis. Hij verbond de sokkels met de eiken balken door middel van een gegalvaniseerde buis, zo kreeg zijn constructie voldoende steun op het beton.

Hans ondervond soms problemen met de stevigheid en stabiliteit van zijn gebouw, bijvoorbeeld omdat de schoren en het steigerhout niet altijd even recht waren. Dat kon hij gelukkig vlot oplossen met onder meer siliconen.

Om de wanden van het interieur te bekleden, gebruikte Hans voornamelijk steigerhout. Hij maakte daarnaast ook een bartafel met eiken balkjes en planken en werkte die af met het rustieke barnwood. Oude materialen zoals barnwoord creëren een gezellige indruk, en dat spreekt Hans aan.

Kan iedereen een tuinhuis ombouwen?

Hans vertelt dat er in zijn omgeving eerst wat sceptisch werd gereageerd op het projectidee. Kan je zoiets niet beter aan vakmannen overlaten? Maar Hans was gemotiveerd om zelf de handen uit de mouwen te steken en stortte zich op het internet om te zoeken hoe hij alles moest bouwen. Samen met hulp en advies van de experts van Ecohout en Exzo, vormde hij met gemak zijn tuinhuis om tot deze prachtige mancave.

Wie zelf een idee heeft voor een bouwproject, moet niet terugdeinzen om dat idee tot uitvoer te brengen. Waar een wil is, is een weg, zegt Hans, terwijl hij staat te glunderen van trots op zijn doe-het-zelf-bouwproject.

Meer afbeeldingen:

Bijbehorende producten

promo

€ 67,05

€ 54,95/ m2

Eiken plank 19 cm

Deze eiken planken zijn beschikbaar in dikte 27 mm en kunnen voor heel veel verschillende constructieve doeleinden of toepassingen gebruikt worden. Ook de bekleding van een gevel horizontaal of verticaal behoort tot de mogelijkheden. Al dan niet met overlapping van mekaar. De planken van 19 cm breed en 27 mm dik zijn beschikbaar in fijnbezaagde afwerking op lengte 250 en 300 cm. Best kan je de planken nog lichtjes opschuren voor het mooiste resultaat. De vermelde prijs per m² is gerekend indien vlakke plaatsing, dus zonder overlapping. Indien je de planken mekaar laat overlappen dien je dus 10% extra te voorzien.

Meer informatie »

€ 52,15

€ 48,75/ stuk

Eiken schoren

Deze eiken schoren worden geplaatst als dwarsverbinding tussen de eiken balken als extra stevigheid. Meestal zijn deze eiken schoren niet nodig om te plaatsen aangezien de eiken constructies, door hun bovenste horizontale verbindingen, sowieso steeds stevig in mekaar zitten. Toch ogen deze eiken schoren bijzonder charmant en kunnen ze er makkelijk als decoratieve toets tegen geplaatst worden. De fixatie kan met vijzen tegen de eiken balken. Om de vijskoppen weg te werken, kan je er dan weer deels een pen inslaan, om de mooie uitstraling te perfectioneren. Hierin hebben we 2 versies; Schoren voor plaatsing met pen- en gatverbinding Schoren voor plaatsing zonder pen- en gatverbinding Exclusief aparte eiken pennen! Lengte langste zijde: ca. 71 cm Lengte kortste zijde: ca. 45 cm Hoogte: tussen 9 en 11 cm Dikte: 6 cm

Meer informatie »

€ 44,80/ stuk

Arduinen sokkel

Deze arduinen sokkels zorgen voor een mooie overgang tussen de eiken balken en de vloer/ondergrond. Sowieso laat je de eiken balken best nooit op de fundering staan, zodat ze geen vocht kunnen opzuigen of rotten. Deze arduinen sokkel maakt dat de eiken balken nooit met hun voeten in het nat staan. Deze poeren ogen niet alleen bijzonder kwalitatief maar zorgen voor een perfecte afwerking. Deze sokkels zijn voorzien van een opening in het midden die helemaal door de sokkel doorloopt. Hierin past de gegalvaniseerde buis die 5 a 10 cm in de grond/fundering/vloer wordt geplaatst. Hierop wordt dan de sokkel geplaatst. De buis zal dan nog enkel cm's boven de sokkel uitsteken. Door een klein opening te maken onderaan de (eiken) balken, past deze buis mooi in de palen. Op die manier krijg je een uiterst stevige overgang tussen fundering en verticale steunpalen. Alles zit muurvast. Arduinen sokkels: hoogte 25 cm metalen buizen: gegalvaniseerd, dia 4,2 cm

Meer informatie »
promo

€ 10,45

€ 9,75/ stuk

Steigerhout nieuw

Mooie nieuwe steigerhouten planken die voor allerlei zelf te bouwen constructies gebruikt kunnen worden. Steigerhout is sterk, duurzaam en gaat mooie vergrijzen na verloop van tijd. De ideale houtsoort voor het zelf maken van een tafel, stoel, zitbank, lounge zetel, bed, bloembakken ... Dit steigerhout is van perfecte kwaliteit. De geschuurde afwerking geeft het zijn robuuste natuurlijke charme Beschikbare lengtes: 250 , 300 en 400 cm Breedte en hoogte (kan licht afwijken): 2.9 cm dik x 19.5 cm hoog

Meer informatie »
promo

€ 29,70

€ 26,65/ stuk

Gebruikt steigerhout gedoubleerd

Deze gedoubleerde steigerhoutplank bezit aan de ene oppervlakte een robuuste uitstraling, en aan de andere zijde een strakke uitvoering. De gebruikte steigerhouten planken zijn met hun dubbelzijdige afwerking ontzettend functioneel, authentiek en charmant voor jouw terras of gevel. Onze gedoubleerde planken uit steigerhout bieden jou een naturelle oplossing als rustieke vlonder, terrasplank of als gevelbekleding. Voor sommige toepassingen is het Brut steigerhout te dik. Daarom hebben we nu ook gedoubleerd steigerhout. De kopse kant met de ijzers wordt er af gezaagd en de plank zelf wordt nog eens doorgezaagd. Eén zijde is gebruikt en de andere heeft een nieuwe look waardoor je ze zowel in een strakke, moderne omgeving kan plaatsen als in een natuurlijke sfeer. Deze warme planken zijn perfect gedroogd, maar voor een perfecte stabiliteit en sterkte is het aangewezen om het hout nog een behandeling te bezorgen. Kortom, deze eenzijdig verweerde planken zijn alom bruikbaar in diverse toepassingen. En niet alleen de houteigenschappen en afwerking spreken tot de verbeelding, maar ook de fantastische verhouding tussen prijs en kwaliteit is een van de handelsmerken van deze gedoubleerde planken uit steigerhout. Conclusie, met deze robuuste en tegelijkertijd strakke planken koop je een gevel of terras met veel voordelen waarvan je gedurende lange tijd kan genieten eens de eenvoudige plaatsing achter de rug is.

Meer informatie »
promo

€ 32,10

€ 25,65/ m2

Barnwood pallethout

Dit rustieke Barnwood pallethout biedt de perfecte robuuste uitstraling om jouw interieur te bekleden of te voorzien van een prachtig accent. Een echte aanrader om ook meubels, trappen en vloeren in te vervaardigen en gedurende lange tijd van een omgeving met een landelijke sfeer te genieten! Uit de Verenigde Staten komen regelmatig pallets over die bestemd zijn voor de Europese staalindustrie. Deze worden gemaakt uit een mix van zacht- en hardhout. Door constant contact met zonlicht en regen zijn de pallets mooi vergrijsd en hebben ze een industriële karakteristieke uitstraling. We demonteren de pallets met uiterste voorzichtigheid waardoor we fantastisch mooie planken krijgen als resultaat. Sommige planken behouden hun nagels/spijkers waardoor ze hun ruwe look-and-feel behouden. Kortom, een echte verweerde topper waar je nog gedurende meerdere jaren van kan genieten. Conclusie, dit Barnwood pallethout mix is een meer dan geschikte remedie om sfeer te creëren binnen een leefruimte. De verouderde look is niet alleen een ontzettend belangrijk kenmerk van dit pallethout, maar ook de fantastische kwaliteit aan een scherpe prijs is een handelsmerk van dit product. Mix van zacht- en hardhout in variërende kleuren: lichtbruin tot grijs, die hun uitstraling op een mooie wijze behouden. Enkel geschikt voor binnen!

Meer informatie »
promo

€ 23,80

€ 22,65/ stuk

Eiken balken fijnbezaagd - poolhouse kwaliteit (op stock)

Eiken fijnbezaagde balken. De ideale houtsoort voor al uw eiken constructies zoals bijgebouwen, aanbouw, pergola, poolhouse, overkapping,... De balken in Frans eikenhout zijn van een hoge kwaliteit en worden standaard gebruikt voor eiken bijgebouwen. De afwerking van deze balken is fijnbezaagd, wat voor een zeer charmante en warme uitstraling zorgt. Franse eik heeft origineel een goudgele kleur, maar gaat mooi vergrijzen na verloop van tijd. Als klant kan je deze balken nog zelf even opschuren om naar een optimale afwerking te streven. Zo zijn meteen eventuele zwarte vlekken van ijzercontact (heftruck/spanriemen) ook mooi verwijdert. Lichte afwijkingen in rechtheid zijn door de intrinsieke eigenschappen van eik niet uitgesloten, en worden dus als normaal beschouwd. De poolhouse kwaliteit staat voor kwaliteit die gebruikt wordt bij eiken bijgebouwen. Toch is het ook in deze kwaliteitsnorm niet uitgesloten dat er enkele knopen in het hout zitten of er sprake is van een minimum aan spinthout of een wankant. Windscheuren, maar ook droogte en kopse scheuren zijn in iedere kwaliteitsklasse normaal. Dit is eigen aan het hout en zorgt voor zijn typische charme, dit heeft geen invloed op de sterkte en draagkracht. Wens je zelf aan de slag te gaan? Dan heb je met deze eiken houten balken zeer duurzaam en ecologisch verantwoord constructiehout. Specificaties: Franse eik Rustieke kwaliteit: QF 2-3 = rustiek A & B mix Beschikbaar in verschillende lengtes en diktes, stock mits onverkocht in tussentijd. Maatwerk nodig? Laat ons iets weten, wij kijken graag wat we kunnen doen voor u.

Meer informatie »

Meer reacties van klanten

Eiken terras en zelfgemaakte eiken tafel

Na lange tijd heb ik even tijd gevonden om foto's van het resultaat te nemen. Wij zijn echt heel... [...]

Tuinwand Ayous

Bedankt alvast voor alle opvolging!! Dit zijn alvast wat foto's van de ayouswand. We zijn zooo blij... [...]

Thermowood gevelbekleding

In bijlage enkele foto's van wat we met jullie Thermowood verwezenlijkt hebben. Wij vinden het in... [...]

Thermo ayous gevelbekleding - dubbelblok profiel 25x130mm

Bedankt voor de zeer goede toelichting ivm de verschillende mogelijke houtsoorten. Dankzij jullie... [...]

Robinia gevelbekleding

Uiteraard bestel je robinia - acacia gevelbekleding als je in de acaciastraat woont :-) Als je goed... [...]

Ayous gevelbekleding voor een tuinhuis

Bedankt voor de service, de informatie en de persoonlijke ontvangst in Aalter. Ik heb al bij een... [...]

Tuinwand padouk

Zoals beloofd! Het resultaat is zo mooi dat we beslist hebben om de muur niet meer te plaatsen en... [...]

Tuinschermen Hazelaar

Ik ben heel tevreden over het resultaat van de hazelaarafsluiting. Een geslaagde keuze en prima... [...]

Bamboematten, levering Hasselt

Enorm bedankt voor de wel héél snelle levering, dinsdag besteld en vrijdag al ontvangen !! [...]

FSC padouk tuinschermen met Aluflexpalen

Wij zijn tevreden over de kwaliteit en de service. We proberen onze andere buren te overtuigen om... [...]

Hazelaar bloembakken

Ik gebruikte deze aparte panelen als afboording om een lelijk stukje muur weg te werken. Bedankt om... [...]

Engelse eiken weidepoort - Aalter

Beste Jeroen en team, bedankt voor de hulp bij het kiezen van mijn poort! Het resultaat mag zeker... [...]

Van tuinhuis tot mancave

Hans Van Boven uit Vlierzele, bij Sint-Lievens-Houtem, kwam op een dag op het idee om zijn tuinhuis... [...]

Cookies | Uw privacy | Ecohout is onderdeel van EXZO